|
Post by Admin on Jul 21, 2013 13:38:04 GMT
Meni su lično najljepše o Berenu i Luthieni te Djeca Hurinova. Ali, ako moram birati između ove dvije, onda ovu prvu( iskreno, onaj incest iz Djece Hurinove malo pokvari sve i ostavi gorak ukus u ustima). Zanimljivo za ovu priču jeste da je Tolkien crpio za nju inspiraciju iz vlastitog života. Naime, roditelji njegove supruge Edith su se protivili braku jer je on pripadao drugoj crkvi (ili tako nešto). Tako da je Edit bila njegova Luthien .
|
|
|
Post by finarfin on Jul 21, 2013 13:53:35 GMT
O Turinu Turambaru (ili Djeca Hurinova), je strašno zanimljiva i interesantna
|
|
|
Post by artanis on Jul 21, 2013 13:55:36 GMT
Slažem se s tobom u odabiru priča! Što se tiče ''Hurinove djece'' kraj je super jer je poseban kao i kod ostalih priča, ali se i ujedno ističe među njima baš najviše zbog tog incesta. Sve u svemu odlična knjiga i mimo Silmariliona!
|
|
|
Post by Admin on Jul 21, 2013 14:18:11 GMT
Meni je drago da su Djecu Hurinovu objavili i kao zasebnu knjigu. Definitivno to zaslužuje. Btw, ne znam samo šta je Turin skrivio Tolkinu, pa ovaj se na njemu iživio kao na malo kojem liku. Definitivno je dio s incestom najgori, ali je i ono s Belegom tragično.
|
|
|
Post by artanis on Jul 21, 2013 14:37:41 GMT
Što jest, jest...
|
|
|
Post by glorfindel on Jul 21, 2013 21:51:22 GMT
Djeca Hurinova definitivno! Pa i u Antigoni je bio incest pa je opet djeca čitaju kao lektiru...
|
|
|
Post by irmolórien on Jul 22, 2013 16:18:02 GMT
Generalno mi je Silmarillion najbolja Tolkienova knjiga, ali ipak su mi dijelovi Ainulindalë i Valaquenta bolji od ovih nabrojanih gore. Tolkienov princip stvaranja svijeta kao i hijerarhija od Illuvatara pa do Maiara mi je ubjedljivo najbolja stvar u Silmarillionu. Ali kad bih morala birati, onda definitivno Beren i Luthien, kao i prica o Silmarilima.
|
|